pondělí 11. února 2013

Valentýn

Rok utekl jako voda a je to tu znova. Valentýn. Znáte historii tohoto svátku? Začneme legendou ze starého Říma, která vypodobňuje Valentýna jako velmi ctnostného, počestného a moudrého člověka. O jeho moudrosti se doslechl dokonce i císař a povolal si Valentýna k sobě. Nešetřil chválou a neskrýval obdiv k Valentýnovi, posteskl si také nad okolnostmi, proč se Valentýn nemůže stát přítelem císařovým. Protože Valentýn, ač tak moudrý a vzdělaný, věří těm pověrám (měl na mysli křesťanství). Jenže Valentýn namítl, že císař je tím, kdo věří pověrám. 

Císař nakázal městskému prefektu Astoriovi, aby na sebevědomého Valentýna dohlížel. A aby byl Valentýn pod důslednou kontrolou, vzal si Astorius Valentýna do domu. Tam se setkal s velmi krásnou, ale nevidomou dcerou prefekta. Astorius požádal Valentýna, aby se modlil za dceřin zrak. Valentýn tak rád učinil, protože v sílu modliteb věřil a dívku si zamiloval.
Zázrak se opravdu stal a dívka opět spatřila světlo světa. O zázračném uzdravení si povídal celý Řím. Pohané odmítli věřit v ten zázrak a vtrhli do domu prefekta, Valentýna odvedli a za městem mu oddělili mečem hlavu od těla. Navzdory trpkému osudu se stal sv.Valentýn patronem věrných a čisté, oddané lásky.
Někdo tento svátek zbožňuje a jiný přímo chorobně nenávidí. Jsem na 100% přesvědčená, že jsem ten druhý případ. Růžový plyšáci a  hrnečky se srdíčky mě nikdy nijak neoslovily. Pořád se držím toho názoru, že když máte někoho rádi, tak mu ten hrneček, růži či čokoládu dáte kdykoliv během roku. Proto 14. únor beru jako normální den a maximálně si ho dokážu představit se zákuskem, v klidu doma bez jakéhokoliv komerčního šílenství. :-)     

A jak trávíte Valentýn vy?

4 komentáře:

  1. ja ho mam rada stravim ho na niecom sladkom so svojim snubencom :)
    Inak ak mas rada Urban Decay tiene recenzia tu:
    http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/02/urban-decay-asphyxia.html

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezká fotečka =))))))))))))))) slušínkáčkuje =)

    OdpovědětVymazat

Pište prosím slušně, vulgární a nevhodné komentáře smažu. Děkuji. :-)